tiistai 27. elokuuta 2013

Gluteenittomat osa I


Gluteenittomat omenahillomuffinit


Siis munhan piti siirtyä ihan kokonaan johonkin uuteen reseptiin, mutta sitten huomasin tekeväni muffinsseja muistista, suunnilleen samalla reseptillä, kuin muutamat edelliset muffinssit on tullut tehtyä. Yksi isohko ero kuitenkin löytyy; käytin nimittäin gluteenittomia jauhoja! En ole koskaan ennen leiponut mitään gluteenitonta, joten oli vallan mielenkiintoinen kokeilu.

Omenahillomuffinit 

4½ dl gluteenittomia jauhoja, 2½ tl leivinjauhetta, 2 tl kurpitsa piirakka mausteseosta, 2 tl vaniljasokeria, 2½ dl sokeria, 150 g sulatettua voita, 1½ dl laktoositonta maitoa, 3 kananmunaa, omatekoista hilloa (omena-aprikoosia)
Täytteeksi; vanillakreemiä ja hilloa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Sekoita jäähtyneeseen voisulaan, maito ja kananmunat. Lisää voi-maito-muna seokseen kuivat aineet vähän kerrallaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisäsin taikinan sekaan n. desin omena-aprikoosihilloa, mutta se ei ihan kauheasti maistunut, koska kurpitsa piirakka mauste on melko voimakas... Eli mausteseosta olisi voinut laittaa vähemmän esim. yhden teelusikallisen ja kenties vähän vähemmän sokeria ja sitten hilloa pikkuisen enemmän. Hilloa ei kuitenkaan kannata laittaa liian paljoa, koska se vaikuttaa muffinssien koostumukseen. Teen lisää testejä myöhemmin. ☺ Ja vanillakreemi kannattaa ehdottomasti tehdä valmiiksi ennen kui alkaa tehdä muffini taikinaa! Jostain syystä keksin koko kreemin vasta taikinan tehtyäni, joten jätin taikinan odottelemaan ja rupesin vispaamaan vanillakreemiä. Taikina muuttui paksummaksi ja jotenkin... venyvämmäksi(?) sillä aikaa, kun vatkasin kreemiä. Taikinaa oli vähän vaikeampi jakaa vuokiin ja kun yritin vielä saada toisen kerroksen taikinaa kreemin päälle, niin se ei ihan onnistunut. Ja kuten kuvista näkyy - muffineihin tuli aivan kuin kannet! Mutta ne kohosivat todella hyvin. Muffineista tuli kuohkeita ja kosteita ja juuri oikean laisia... Jos siis halusi kannellisia muffineita! Ja täytteet; kreemi ja pieni nokare hilloa valui vähän miten sattui, eikä kaikissa muffineissa pysynyt ollenkaan paikallaan, mutta hyvältä maistui kuitenkin. 


Oli ne melko veikeen näkösiä, uunista ulos tullessaan!
Mutta maku on joka ratkasee - ja hyviä olivat.
Ja kaikki tämä - vähä niinko vahingossa, ku ei mitään reseptiä ollut.
 
Testiryhmä totesi, että hyviä on ja sain luvan kokeilla toistekkin leipoa gluteenittomia muffineja. Ja jäihän niitä jauhoja, että pakkohan niistä on jotain leipoa! ☺

4 kommenttia:

  1. Tuttavapiiriin kuuluu keliaakikkoja, joten kiitos ohjeesta! Kokeilen ilman muuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samasta syystä mäkin lähin gluteenittomia kokeilemaan. Ja näistä tuli kyllä hyviä. Eikä ollu yhtään vaikeeta leipoo gluteenittomista jauhoista, vaikka olin kuullu pelottavia juttuja :)

      Poista
  2. Sinulla on tosi hauska blogi-idea, tiedänpä minne tulen kun ensi kerralla teen muffinsseja! Ja teenkin niitä pian sillä muutaman päivän päästä tulee vieraita. Vaan minkä näistä resepteistäsi valitsen, siinä onkin pulma :D Nyt menenkin tästä selailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Taika. Mukavaa, että pidät blogistani. Muffinssit/kuppikakut on helppoja ja nopeita leipoa ja lisäksi niiden määrää voi helposti säädellä, ettei ole pakko leipoa kerralla koko vuodeksi, vaan voi tarvittaessa leipaista vaikka vaan muutaman juuri nyt tälle kahvihetkelle. Totta kai reseptejä on olemassa miljoonia ja vaikeusastetta ja haastavuuttakin saa, jos haluaa. Ja koristeluissa vain oma mielikuvitus on rajana.

      Kävin pikaisesti vilkaisemassa sinunkin blogejasi. Itse myös kovasti innostunut kaikesta vanhasta, joten varmasti tulen sinne vierailemaan toistekkin. Nyt kuitenkin leipomaan! Kaverilla on huomenna synttärit ja totta kai sitä varten täytyy muffinsseja leipoa! :)

      Poista