lauantai 29. syyskuuta 2012

Tuplasuklaa-chili kuppikakku

Jähtymässä uudessa kuppikakku telineessä.
Joku on joskus mulle sanonut, että leipoessa pitää käyttää niin kovin tarkkoja mittoja... Siis että aineiden määrät pitäis olla jotenkin tosi tarkkoja... No ite oon vähä enempi semmonen "sinne päin"-leipuri, mutta hyvin se tälläkint tekniikalla tuntuu onnistuvan! Onnistuisko sitten paremmin, jos käyttäisin kaikessa kaikkia sadasosa millilitroja ynnä muita? Kas sitä kun ei voi tietää, koska en todellakaan leivo siten. :)

Syksy on kyllä niin saapunut kaupunkiin, puut ja pensaat pukeutuu uusiin väreihin ja aamut ja illat on jo alkanut muuttua koleiksi. Siksipä sitä jo kaipaa jotain lämmikettä ja mikä lämmittäisi paremmin, kun chili? Löysin taas tälläisen valtameren takaisen reseptin, jota oli vaan pakko lähteä testaamaan... Pikkusen resepti muuntui matkalla, joten tässä siis minun verioni.

Tuplasuklaa-chili kupfinssi:

2 kuppia jauhoja, ½ kuppia tummaa kaakaojauhetta, 1 tl soodaa, 1 tl leivinjauhetta, ½ tl cayennepippuria, ½ kanelia, 11/3  kuppia sokeria, 114 g pehmeää voita, 3 kananmunaa, purkki kermaviiliä, 1 kuppi maitoa, 130 g tummaa suklaata, 1 chili 

Chilit taikinaan.
Sekoita kuusi ensimäistä kuiva-ainetta keskenään. Toisessa kulhossa vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. (Siinä vaiheessa, kun on kipannut ne sokerit sinne muiden kuiva-aineiden päälle, käy mielessä, että olikohan tänään järkevä päivä alkaa leipoa? Ei siinä sitten muuta, kun yrittää saada sitä sokeria edes jonkun verran sieltä sinne voin sekaan. Ja kovin vaahtoista siitä ei kyllä tullut, mutta jatketaan.) Lisää munat yksi kerrallaan. (Kun ensimäinen muna on hajonnut tiskipöydälle, mietit taas, että oliko tänään järkevä päivä alkaa leipoa?). Lisää maito ja kermaviili. Lisää hitaasti kuiva-aineet ja sekoita kunnes taikina on tasainen. Murskaa/pilko suklaa ja lisää taikinaan. Halkaise chili, poista siemenet, pilko ja lisää taikinaan (ei siis niitä siemeniä). Sekoita.

Täytä vuuat melko täyteen ja paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. Tästä määrästä taikinaa tulee noin 24 keskikokoista kuppikakkua.

Itelläni tosiaan on käytössä kuppi mitta, mutta niille joilla sitä ei ole käytössä, niin yksi amerikkalainen kuppi olis 2,36588 dl. Ja kuten sanoin, ite oon aina leiponut vähän sinne päin, ni väittäsin, että ei mee pilalle, vaikka kääntäs kupin vastaamaan kahta ja puolta desiä, mutta kaikki tehköön omien mieltymystensä mukaan, minä käytin sitä kuppi mittaa, kun kerran semmosen omistan. 

Kuorrute:

Vein muutaman kupfinnsin kaverille synttärilahjaa ja nehän piti tietenkin kuorruttaa. Tein tuorejuustokuorrutteen jota olen aikaisemminkin käyttänyt, mutta maustoin sen suklaalla.

75 g leivontamargariinia, 1½ dl tomusokeria, 200 g tuorejusutoa, 1 tl vaniljasokeria, 2 tl vettä, tummaa kaakao jauhetta (3 tl), tummaa suklaata

Valmista kuorrute vatkaamalla huoneen lämpöinen margariini, puolet tomusokerista, vaniljasokeri ja vesi keskenään sähkövatkaimella. Sekoita loput tomusokerista tuorejuustoon. (Iski laiskuus! Nakkasin tuorejuuston ja loput tomusokerit semmosenaan margariini-tomusokeri seokseen ja eiku pannaan vatkaten.) Sekoita tasaiseksi. Lisää kaakao. 

Suklaa kuorrute.
Kuorrute ei ollut kuitenkaan mielestäni tarpeeksi suklainen! Sulatin nopeasti pienessä kupissa muutaman rivin tummaa suklaata... Siis ihan vaan mikrossa. (10 sek. ja sekoitus. 10 sek. ja sekoitus... ) Kun suklaa oli sula lisäsin kuppiin kuorrutetta... (Muutama kauhallinen... Ehkä joku reilu desin verran? Pahoittelen, että en voi kertoa tarkkoja mittoja. Tässä kohtaa mentiin jo niin mutu tuntumalla, että en edes tajunnut, että pitäisi mittailla aineita.) Koko homma sekaisin ja sitten vain lusikoimalla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Viimeistelyksi vielä vähä nomparelleja ja kyllä tuli nättejä! :D

Sen verran haukkasin yhdestä kuorruttamattomasta, että uskalsin viedä kupfinsseja kaverille. Eikun pakettiin ja menoksi. Ja kyllä kelpas. Keitettiin kahvit ja syötiin kupfinssit ja hyvää oli. Kaikesta sähellyksestä huolimatta! 


Pistin tohon nimeen ton tuplasukaaln, kun lisäsin alkuperäsestä reseptistä poiketen
oikeen oikeetakin suklaata taikinaan. Lisäkis tein vielä suklaisen kuorrutuksenkin, ni kyllä
se nyt ainakin tuplasuklaa on? :)




4 kommenttia:

  1. Tätähän on chilinystävän ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minä myös tykkään kovasti chilistä ja mielestäni tohon määrään taikinaa olis voinu laittaa vaikka kakskin chiliä.... Toki pitää aina vähä huomioida sitä, kelle niitä tarjoilee, ku kaikki ei oo tottunu ni tuliseen, ku ite on :D

      Poista
  2. Moneenko kakkuseen tuo kuorrute piisas? Taidan olla ilkeä idearosmo ja käyttää tätä kuorrutetta halloween-kuppikakkuihin. Oli se niin hyvää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soon melko riittosaa tuo kuorrute, että helposti kuorruttaa ton parikyt muffinssia... eiku oliks nää kuppikakkuja? :D Mut niinko mulle työkaverit sano, on kuulemma kuorrutes niin hyvää, et vois sitä pelkästää syörä... Vaikka siis tykkäsivät kyllä kuppikakuistakin! Tietty jos pursottamalla kuorruttaa, ni sitten varmaan menee enempi kuorrutetta per kakku? Ja jos pursottaa, nii kannattaa kuoruttetaa ensi seisottaa tovi jääkaapissa - jähmettyy ja makustuu mukavasti.

      Poista